Διατροφή

Η διατροφική αξία του τζίντζερ

ginger_diatrofiki_axia
Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evaannapatliaka@gmail.com

To τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία με σπουδαία διατροφική αξία. Ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae. Το ginger μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή ως λάδι.

Έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (80% ανά 100γρ.) και αποδίδει ελάχιστες θερμίδες, 2 κουταλάκια του γλυκού ginger παρέχουν μόνο 4 kcal.

Επίσης, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Το μοναδικό άρωμα, η χαρακτηριστική πικάντικη και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση του ginger προέρχονται από το ενεργό συστατικό του τζίντζερ το οποίο είναι η τζιντζερόλη.

Η τζιντζερόλη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο ginger και είναι υπεύθυνη για πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Το τζίντζερ μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.

Σήμερα, πολλοί εκμεταλλεύονται τα οφέλη του ginger για ιατρικούς λόγους.

Οφέλη για την υγεία:

Ανακουφίζει από την ναυτία και τον έμετο

Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο. Σύμφωνα με μελέτες πιθανόν να οφείλεται στις ανταγωνιστικές επιδράσεις των φυτοχημικών συστατικών που υπάρχουν στο τζίντζερ.

Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει από την ναυτία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 12 μελετών που περιελάμβανε συνολικά 1.278 εγκύους, 1 με 1,5 γραμμάρια τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης χωρίς να έχει καμία παρενέργεια.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ναυτίας κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης και να μετριάσει τον πονοκέφαλο, λόγω των αντιικών ενώσεων και της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Τέλος, ανακουφίζει από την δυσφορία του στομάχου, τον πυρετό και καταστέλλει τον βήχα.

Ανακουφίζει από την καούρα

Η καούρα εμφανίζεται λόγω της παλινδρόμησης οξέος το οποίο προκαλεί ένα αίσθημα καψίματος στο κάτω μέρος του στήθους. Ωστόσο, η κατανάλωση 1 έως 1,5 γραμμαρίων τζίντζερ την ημέρα μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης, μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζει την χοληστερόλη

Μια ημερήσια δόση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η λήψη 5 γραμμαρίων ginger την ημέρα για 3 μήνες μείωσε την LDL χοληστερόλη των ανθρώπων.

Διατηρεί το στόμα υγιές

Η τζιντζερόλη, η δραστική ένωση του ginger εμποδίζει την ανάπτυξη των στοματικών βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια είναι τα ίδια που μπορούν να προκαλέσουν περιοδοντική νόσο, μια σοβαρή μόλυνση των ούλων.

Μπορεί να βοηθήσει στην οστεοαρθρίτιδα

Στοιχεία που περιέχονται στο τζίντζερ αποτρέπουν τη βιοσύνθεση της προσταγλανδίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία φλεγμονών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τόσο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας όσο και της οστεοαρθρίτιδας.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Το τζίντζερ έχει μελετηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες αποδίδονται στη τζιντζερόλη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι το τζιντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του ήπατος. Επίσης, μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών.

Τρόποι για να καταναλώσεις το τζίντζερ:

  • Προσθέστε φέτες τζίντζερ στο τσάι σας.
  • Προσθέστε το στα smoothie σας.
  • Τρίψτε το στη σαλάτα σας.
  • Προσθέστε το σε γλυκά, όπως στο κέικ και στα κουλουράκια.
  • Προσθέστε το στα φαγητά σας για μια πιο πικάντικη και πιπεράτη γεύση.
  • Φτιάξτε ένα ρόφημα από τζιντζερ! Βράστε νερό, τρίψτε 1 κουταλάκι του γλυκού τζιντζερ και προσθέστε το στο βρασμένο νερό. Αφήστε το στο νερό για 5-10΄και σουρώστε το για να απομακρύνετε τα κομματάκια του.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ότι το τζίντζερ είναι ασφαλές με εγκεκριμένη σύσταση ημερήσιας πρόσληψης έως και 4 γραμμάρια. Μάλιστα, η υπερβολική πρόσληψη ginger μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, καούρα, αλλά και εντερικές διαταραχές.

Παρά τα πολλά οφέλη του τζίντζερ, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε στη χρήση του. Αν και είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία

Dong., A. M. (2011). The Amazing and Mighty Ginger. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.

Ginger. (2022, April 18). National Library of Medicine (US) .

Nafiseh Shokri Mashhadi, R. G. (2013, April 4). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med .

Nguyen Hoang Anh, 1. S. (2020, January 6). Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients .

Αφήστε μια απάντηση