Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evaannapatliaka@gmail.com

Η κανέλα είναι μπαχαρικό και υπάρχει στην αγορά σε διάφορες μορφές κυρίως θα την βρούμε σε σκόνη και σε ξύλο (στικ). Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική όπως για παράδειγμα για την παρασκευή γλυκών, φαγητών, ροφημάτων όπως επίσης χρησιμοποιείται και σε συμπληρώματα διατροφής.  

Εκτός από την μοναδική γεύση και το υπέροχο άρωμα που χαρίζει, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που εκτιμάται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις.

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα κουταλάκι του γλυκού (2,6g) περιέχει 6 kcal, 2,1g υδατανθράκων, 0,1g πρωτεΐνης, 0,3mg νάτριο, 11mg κάλιο. Επίσης περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Δύο είδη κανέλας είναι γνωστά:

Η cinnamomum verum που αναφέρεται επίσης ως η «αυθεντική ή αληθινή κανέλα», προέρχεται από το φυτό cinnamomum zeylanicum, γνωστή ως κανέλα Κεϋλάνης.

Είναι ένα μικρό αειθαλές τροπικό δέντρο που προέρχεται από τη Σρι Λάνκα, το φυτό καλλιεργείται επίσης στις Σεϋχέλλες και τη Μαδαγασκάρη.
Η κανέλα Κεϋλάνης έχει χρώμα ανοικτό καφέ, έχει μακριά λεπτά ξυλαράκια, πολλές στρώσεις και σπάει εύκολα. Το άρωμα της είναι γλυκό και θυμίζει βανίλια.

H cinnamomum cassia γνωστή ως κασσία ή κινέζικη κανέλα εντοπίζεται στην Κίνα και την Ινδονησία. Η κανέλα κασσία έχει σκούρο καστανοκόκκινο χρώμα, το ξύλο της είναι χοντρό με λίγες στρώσεις και δεν σπάει εύκολα. Το άρωμα της είναι έντονο και πικάντικο.

Στην αγορά, έχει επικρατήσει η κανέλα κασσία, μιας και είναι φθηνότερη. Είναι δύσκολο για τον καταναλωτή να την ξεχωρίσει από την γνήσια, ειδικά όταν είναι σε μορφή σκόνης. 

Τι είναι όμως αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν;

Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι το περιεχόμενο στην κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ουσία που εμπεριέχεται φυσικώς μέσα σε διάφορα είδη του φυτικού βασιλείου προσδίδοντας τους άρωμα και η οποία σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξική και να έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επίσης έχει χαρακτηριστεί και ως καρκινογόνος ουσία και έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954.

Η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει κουμαρίνη σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την κανέλα κασσία. Η υπερβολική πρόσληψη των κουμαρινών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό με αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ και τα νεφρά.

Ποια είναι τα οφέλη της κανέλας;

1. Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της κανέλας, δείχνοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, η κανέλα φαίνεται να ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς της ινσουλίνης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση της, ρυθμίζοντας το σάκχαρο του αίματος.

2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer και  το Parkinson.

3. Η σιναμαλδεύδη, μια δραστική ουσία της κανέλας έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τις λοιμώξεις, καθώς και την τερηδόνα και την κακοσμία των δοντιών.

4. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση 1,5g ή περίπου 3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλας την ημέρα είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης, και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Εν κατακλείδι, αν καταναλώνουμε καθημερινά κανέλα και σε μεγάλες ποσότητες καλό είναι να επιλέγουμε την κανέλα Κεϋλάνης και να αποφεύγουμε την κανέλα κασσία. Όταν η κανέλα κασσία χρησιμοποιείται σε συνήθεις ποσότητες είναι απίθανο να υπάρξουν κίνδυνοι  για την υγεία. Από διατροφικής άποψης όμως, υπερτερεί η κανέλα Κεϋλάνης.

Βιβλιογραφία

Asel Chandula Weerasekera, K. S. (2021, April 27). Cinnamomum zeylanicum: Morphology, Antioxidant Properties and Bioactive Compounds. Antioxidants – Benefits, Sources, Mechanisms of Action .

Chun-Ching Lin, S.-J. W.-H.-T. (2003, August 7). Antioxidant activity of Cinnamomum cassia. Phytotherapy Research .

Eugen J Verspohl, K. B. (2005, March 19). Antidiabetic effect of Cinnamomum cassia and Cinnamomum zeylanicum in vivo and in vitro. Phytotherapy Research .

Jung-Chun Liao, 1. J.-S.-S.-C.-S.-H.-J. (2012, March 27). Anti-Inflammatory Activities of Cinnamomum cassia Constituents In Vitro and In Vivo. Evidence Based Complement Alternative Medicine .

Nazli Namazi, K. K. (2019, April ). The impact of cinnamon on anthropometric indices and glycemic status in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complementary Therapies in Medicine , σσ. 92-101.

Priyanga Ranasinghe, S. P. (2013, October 22). Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Altern Medicine and Therapies .

S P Felter, J. D. (2006, April). A safety assessment of coumarin taking into account species-specificity of toxicokinetics. Food and Chemical Toxicology , σσ. 462-475.

Zhen-Dan He, C.-F. Q.-B.-L.-X.-W.-H.-C. (2005, April 6). Authentication and quantitative analysis on the chemical profile of cassia bark (cortex cinnamomi) by high-pressure liquid chromatography. Journal of Agricultural and Food Chemistry , σσ. 2424–2428.

Natural Medicines Comprehensive Database Consumer Version

Αφήστε μια απάντηση