Τα διατροφικά οφέλη της Μαστίχας Χίου
Η μαστίχα Χίου προέρχεται από την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου ή αλλιώς σχίνου, που παραδοσιακά ευδοκιμεί στο νότιο τμήμα της Χίου. Είναι ουσιαστικά η φυσική ρητίνη, δηλαδή το παχύρρευστο υγρό, που εκκρίνεται σαν δάκρυ από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου. Αυτό το δάκρυ μετά από κάποιες ημέρες σκληραίνει και παίρνει τη γνωστή μορφή της μαστίχας. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Πολλές επιστημονικές μελέτες σήμερα επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη του ελληνικού αυτού προϊόντος για τον οργανισμό μας λόγω της αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτική δράσης που έχει. Ένα άτομο μπορεί να μασήσει μαστίχα Χίου όπως την κανονική τσίχλα ή μπορεί να την καταπιεί σε μορφή κάψουλας ή σκόνης. Eπίσης, προστίθεται και σε άλλα προϊόντα, όπως ροφήματα, τσάι, καφέ, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, γλυκά, μαρμελάδες και καραμέλες. Διατίθεται ακόμη αιθέριο έλαιο από μαστίχα.
Δείτε όλα τα προϊόντα μας με Μαστίχα Χίου ΕΔΩ
- Οφέλη στην στοματική κοιλότητα
Σε διάφορες επιστημονικές μελέτες έχει φανεί πως η κατανάλωση μαστίχας Χίου συμβάλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας. Σε μια μελέτη του 2007 φάνηκε ότι το μάσημα τσίχλας Χίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας αφού μετά από 15 λεπτά μασίματος, τα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων είχαν μειωθεί σημαντικά. Τα βακτήρια ήταν ακόμη λιγότερα μετά από 135 λεπτά. Μια άλλη μελέτη σε 20 φοιτητές οδοντιατρικής φανέρωσε ότι όσοι μασούσαν τσίχλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που οδηγούν σε πλάκα και ουλίτιδα.
- Μείωση του πόνου στο στομάχι και της καούρας
Ακόμη ένα όφελος της μαστίχας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν μαστίχα είχαν βελτίωση σε ορισμένους τύπους δυσπεψίας και πόνου στο στομάχι. Ανέφεραν επίσης λιγότερες καούρες. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη έλαβαν 350 χιλιοστόγραμμα (mg) τσίχλας μαστίχας τρεις φορές την ημέρα.
- Καταπραϋντική δράση στο έλκος στομάχου
Η μαστίχα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του γαστρικού έλκους. Σε μια παλαιότερη μελέτη φάνηκε ότι όσοι έπαιρναν 1γρ μαστίχας την ημέρα ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων του έλκους μετά από 2 εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν ανέφεραν αυτό το όφελος.
- Μείωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι
Μια μόλυνση από το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για δημιουργία πεπτικού έλκους. Αυτό το βακτήριο μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο στο στομάχου. Η μαστίχα Χίου φαίνεται ότι διαθέτει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι του ελικοβακτηριδίου σε πειράματα in vitro. Όμως, η μονοθεραπεία με μαστίχα Χίου σε in vivo μελέτες δεν οδήγησε σε σημαντική εκρίζωση του βακτηρίου, πιθανόν λόγω χαμηλής δόσης. Συνεπώς, συστείνεται ταυτόχρονη χρήση της μαστίχας Χίου παράλληλα με το συμβατικό σχήμα θεραπείας εκρίζωσης, ή ενδεχομένως η μεμονωμένη χρήση υψηλού δοσολογικού σχήματος μαστίχας Χίου.
- Καταπραϋντική δράση σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Η μαστίχα Χίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σε φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (IBD), όπως η νόσος του Crohn. Έρευνες δείχνουν ότι η μαστίχα βελτίωσε ορισμένους δείκτες της νόσου του Crohn σε άτομα που είχαν ενεργή νόσο. Μια άλλη μελέτη 60 ατόμων με IBD έδειξε ότι όσοι έλαβαν 2,7γρ μαστίχας την ημέρα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες IBD μετά από 3 μήνες.
- Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα
Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα και των δύο. Μια μελέτη σε 156 υγιείς εθελοντές, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν 330mg ακατέργαστης μαστίχας τρεις φορές την ημέρα είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα μετά από 8 εβδομάδες. Όσοι πήραν εικονικό φάρμακο ή μαστίχα χωρίς πολυμερή και σκόνη μαστίχας δεν είχαν καμία βελτίωση. Μια άλλη μικρή μελέτη σε υγιείς Ιάπωνες άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν 5 γραμμάρια σκόνης μαστίχας την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ινσουλίνης μετά από 6 μήνες. Όσοι έπαιρναν τη σκόνη μαστίχας και ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση.
- Δυνητικά οφέλη στην καταπολέμηση του καρκίνου
Κάποιες πρώιμες έρευνες δείχνουν ότι το μαστιχέλαιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου. Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο είχε αντικαρκινική δράση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο θα μπορούσε να βοηθήσει με σε έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Η μαστίχα δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει συμπληρωματικά οφέλη. Η μαστίχα δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά τις συνταγογραφούμενες θεραπείες για τον καρκίνο. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του εάν επιθυμεί να δοκιμάσει μαστίχα παράλληλα με τις άλλες θεραπείες του.
H κατανάλωση μαστίχας είναι γενικά ασφαλής, χωρίς σοβαρές παρενέργειες στους περισσότερους ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ναυτία, διαρροϊκές κενώσεις ή δυσκοιλιότητα. Άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια ή στα κάσιους μπορεί να είναι επίσης αλλεργικά στη μαστίχα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται από έγκυες, θηλάζουσες και παδιά καθώς δεν έχουν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα.
Συνεπώς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαστίχα Χίου για διάφορους λόγους υγείας. Αν και οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι γενικά μικρές, υπόσχονται οφέλη για στοματικές και πεπτικές παθήσεις. Οι αντιοξειδωτικές της δράσεις μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές σε καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για τη Μαστίχα Χίου για να μπορέσει να προταθεί ως θεραπεία για σοβαρά προβλήματα υγείας.
Βιβλιογραφία
- Aksoy, A., Duran, N., Toroglu, S., & Koksal, F. (2007). Short-term effect of mastic gum on salivary concentrations of cariogenic bacteria in orthodontic patients. The Angle orthodontist, 77(1), 124-128.
- Takahashi, K., Fukazawa, M., Motohira, H., Ochiai, K., Nishikawa, H., & Miyata, T. (2003). A pilot study on antiplaque effects of mastic chewing gum in the oral cavity. Journal of periodontology, 74(4), 501-505.
- Dabos, K. J., Sfika, E., Vlatta, L. J., & Giannikopoulos, G. (2010). The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine, 17(3-4), 296-299.
- Triantafyllidi, A., Xanthos, T., Papalois, A., & Triantafillidis, J. K. (2015). Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease. Annals of gastroenterology: quarterly publication of the Hellenic Society of Gastroenterology, 28(2), 210.
- Dabos, K. J., Sfika, E., Vlatta, L. J., Frantzi, D., Amygdalos, G. I., & Giannikopoulos, G. (2010). Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial. Journal of ethnopharmacology, 127(2), 205-209.
- Al‐Habbal, M. J., Al‐Habbal, Z., & Huwez, F. U. (1984). A double‐blind controlled clinical trial of mastic and placebo in the treatment of duodenal ulcer. Clinical and experimental pharmacology and physiology, 11(5), 541-544.
- Dabos, K. J., Sfika, E., Vlatta, L. J., & Giannikopoulos, G. (2010). The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine, 17(3-4), 296-299.
- Papada, E., Gioxari, A., Amerikanou, C., Forbes, A., Tzavara, C., Smyrnioudis, I., & Kaliora, A. C. (2019). Regulation of faecal biomarkers in inflammatory bowel disease patients treated with oral mastiha (Pistacia lentiscus) supplement: A double‐blind and placebo‐controlled randomised trial. Phytotherapy Research, 33(2), 360-369.
- Kartalis, A., Didagelos, M., Georgiadis, I., Benetos, G., Smyrnioudis, N., Marmaras, H., … & Andrikopoulos, G. (2016). Effects of Chios mastic gum on cholesterol and glucose levels of healthy volunteers: A prospective, randomized, placebo-controlled, pilot study (CHIOS-MASTIHA). European journal of preventive cardiology, 23(7), 722-729.
- Magkouta, S., Stathopoulos, G. T., Psallidas, I., Papapetropoulos, A., Kolisis, F. N., Roussos, C., & Loutrari, H. (2009). Protective effects of mastic oil from Pistacia lentiscus variation chia against experimental growth of lewis lung carcinoma. Nutrition and cancer, 61(5), 640-648.
- Loutrari, H., Magkouta, S., Pyriochou, A., Koika, V., Kolisis, F. N., Papapetropoulos, A., & Roussos, C. (2006). Mastic oil from Pistacia lentiscus var. chia inhibits growth and survival of human K562 leukemia cells and attenuates angiogenesis. Nutrition and cancer, 55(1), 86-93.
- Kubala, J.(2022), Mustic gum: How it works. Medical News Today https://www.healthline.com/health/mastic-gum