Διατροφή, Υγεία

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες

1.294 λέξεις, 7 λεπτά read time.

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Αθλητική Διατροφή
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evannapatliaka@gmail.com



Το φασκόμηλο (Salvia officinalis), γνωστό και ως «ελληνικό τσάι», είναι ένα αρωματικό βότανο με πλούσια ιστορία και ευρεία χρήση στη μεσογειακή κουζίνα και παραδοσιακή ιατρική. Πέρα από το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση του, το φασκόμηλο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινή διατροφή.

Διατροφική αξία

Παρόλο που το φασκόμηλο καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το ροσμαρινικό οξύ και τα φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.

Οφέλη για την υγεία

1. Αντιοξειδωτική δράση

Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης .

2. Στοματική υγεία

Χάρη στις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλες στοματικές παθήσεις. Επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και τη φλεγμονή των ούλων .

3. Υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ .

4. Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Έρευνες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας το χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

5. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των εξάψεων και της νυχτερινής εφίδρωσης, δύο από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης .

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

votana_faskomilo_biologiko-sofos

Χρήσεις του φασκόμηλου

1. Ρόφημα φασκόμηλου

Το πιο κοινό και απλό τρόπος κατανάλωσης είναι ως ρόφημα. Βράζοντας τα φύλλα του φασκόμηλου σε νερό, δημιουργείται ένα αφέψημα με ευχάριστη γεύση και άρωμα, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.

2. Γαργάρες για τον λαιμό

Λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, το φασκόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαργάρες για την ανακούφιση από πονόλαιμο ή φλεγμονές στο στόμα.

3. Μαγειρική χρήση

Στη μαγειρική, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για να προσθέσει άρωμα και γεύση σε διάφορα πιάτα, όπως κρέατα, σούπες και σάλτσες.

4. Αιθέρια έλαια

Το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου χρησιμοποιείται σε αρωματοθεραπεία και καλλυντικά προϊόντα για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Προφυλάξεις

Παρόλο που το φασκόμηλο είναι ασφαλές όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες, η υπερβολική κατανάλωση, ιδιαίτερα σε μορφή αιθέριου ελαίου, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω της περιεκτικότητάς του σε θουγιόνη, μια ένωση που μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις .

Συμπέρασμα

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η ενσωμάτωσή του στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας και υγείας.

Βιβλιογραφία

  1. Hamidpour, R., Hamidpour, M., Hamidpour, S., & Shahlari, M. (2014). Chemistry, pharmacology, and medicinal property of sage (Salvia) to prevent and cure illnesses such as obesity, diabetes, depression, dementia, lupus, autism, heart disease, and cancer. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 4(2), 82–88.
  2. Kianbakht, S., & Dabaghian, F. H. (2013). Antihyperglycemic effect of Salvia officinalis L. (sage) leaf extract in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine, 21(5), 441–446.
  3. Perry, N. S. L., Bollen, C., Perry, E. K., & Ballard, C. (2003). Salvia for dementia therapy: Review of pharmacological activity and pilot tolerability clinical trial. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 75(3), 651–659.

Αφήστε μια απάντηση