Νικολέτα Τζημαγιώργη 
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  
M.Sc. Κλινικής Διατροφής 
Λεωφ. Στρατού 7, 54639, Θεσσαλονίκη 
2310 82 70 40 / 697 17 20 997 
www.diaitologosmou.gr 
info@diaitologosmou.gr 

Το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αδιαμφισβήτητα είναι μια περίοδος ξεκούρασης και μια ευκαιρία για συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, οικογενειακά τραπέζια κτλ. Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους τα Χριστούγεννα;

Πάμε να δούμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας με ευκολία και να περάσετε όμορφα και χωρίς στερήσεις τις ημέρες των εορτών.

1. Αποφύγετε τη λογική του «όλα ή τίποτα», δηλαδή «ή κάνω αυστηρή δίαιτα ή δεν κάνω τίποτα».

Θέστε ως στόχο τη διατήρηση του βάρους σας στις γιορτές και όχι τη μείωση βάρους. Πόσο εύκολο σας φαίνεται να κάνετε δίαιτα σε ένα γιορτινό τραπέζι με τόσα λουκούλλεια γεύματα; Μην αποθαρρύνετε τον εαυτό σας, συνεχίστε την προσπάθειά σας με πιο ρεαλιστικούς στόχους. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γευτεί τα γιορτινά εδέσματα, πάντα με μέτρο και κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, χωρίς να είναι ανάγκη να φτάσετε στην τελειότητα.

2. Ακολουθήστε τον κανόνα του πιάτου στα κυρίως γεύματά σας.

Διατηρήστε κάποιες από τις υγιεινές συνήθειες σας και στις γιορτές. Μπορεί να μην είναι εφικτό να τηρήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αφήνουμε όλες τις «καλές» μας συνήθειες πίσω. Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 3-4 γεύματα καθημερινά για να διατηρήσετε τα επίπεδα κορεσμού σας και τα κυρίως γεύματά σας να ακολουθούν τον κανόνα του πιάτου, όπως αναφέρεται στην εικόνα:

Θυμηθείτε ότι το να μείνετε όλη τη μέρα νηστικοί δεν θα ωφελήσει πουθενά, καθώς θα πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό όταν βρείτε φαγητό μπροστά σας.

3. Για γλυκό… μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Φυσικά στις γιορτές δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό. Ποιο όμως γλυκό είναι εκείνο που αποδίδει τις λιγότερες θερμίδες;

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων το μελομακάρονο υπερτερεί, τόσο λόγω των μειωμένων θερμίδων του αλλά και λόγω των υλικών που περιέχει (καρύδια, μέλι, ελαιόλαδο) τα οποία προσδίδουν στο μελομακάρονο υψηλότερη θρεπτική αξία συγκριτικά με τον κουραμπιέ.

Όμως, ακριβώς επειδή τα γλυκά αυτά δεν τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, προτιμήστε να διαλέξετε αυτό το γλυκό που σας ευχαριστεί και το απολαμβάνετε. Έτσι κι αλλιώς, η θερμιδική διαφορά ανάμεσα στα δυο δεν είναι μεγάλη.

4. Βάλτε κίνηση στην καθημερινότητά σας.

Η αερόβια άσκηση μπορεί να σας «γλυτώσει» από αρκετές ατασθαλίες που μπορεί να προκύψουν αυτό το διάστημα. Η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη δαπάνη θερμίδων και άρα στη διατήρηση του βάρους σας. Προσπαθήστε να εντάξετε 20-30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας στην ημέρα σας. Σκεφτείτε να προγραμματίσετε μια βόλτα για περπάτημα μετά το τέλος του γεύματος. Θα βοηθήσει  στη χώνεψη, στη διάθεσή σας αλλά και στη διατροφή σας.

5. Ποιο ποτό να καταναλώσετε;

Το αλκοόλ έχει θέση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και στο γιορτινό μας τραπέζι. Το κρασί αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, τόσο λόγω των μειωμένων θερμίδων του αλλά και λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που μας προσφέρει.

Ωστόσο όποιο ποτό κι αν επιλέξετε, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με βάση τις συστάσεις (έως 1 ποτό για τις γυναίκες και έως 2 ποτά για τους άνδρες την ημέρα).

extra tip: Θυμηθείτε να το συνοδέψετε μαζί με 1 ποτήρι νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείτε εναλλάξ με το αλκοόλ, προκειμένου να ξεδιψάσετε.

6. Φάτε ενσυνείδητα.

Είναι σημαντικό, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, έτσι και τις μέρες που είστε σε γιορτινά τραπέζια να ακούσετε το σώμα σας και τα σήματα που σας δίνει (σήματα πείνας και κορεσμού).

Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο και βάση την ώρα του φαγητού και να εστιάστε στις αισθήσεις σας (γεύση, όσφρηση) ώστε να το απολαύσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Καλές γιορτές!

Αφήστε μια απάντηση