Αρθρογράφος: Κατερίνα Τυροθουλάκη , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία,  University of Νοttingham
Email: katerinatyroth@gmail.com
Τηλέφωνο: 6949498960
Tο Τσάι Matcha προέρχεται, όπως και το πράσινο τσάι, από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, καλλιεργείται διαφορετικά, προσφέροντας μοναδικά διατροφικά οφέλη. Οι αγρότες καλλιεργούν το matcha καλύπτοντας τα φυτά τσαγιού τους 20-30 ημέρες πριν από τη συγκομιδή για να αποφύγουν το άμεσο ηλιακό φως. Αυτό αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης, ενισχύει την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και δίνει στο φυτό μια πιο σκούρα πράσινη απόχρωση. Μόλις γίνεται η συγκομιδή, τα φύλλα του τσαγιού, οι μίσχοι και οι φλέβες αφαιρούνται και τα φύλλα αλέθονται σε μια λεπτή σκόνη γνωστή ως matcha. Συνεπώς, αν και το matcha προέρχεται από το ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, δεδομένου ότι παρασκευάζεται από ολόκληρο το φύλλο, περιέχει μια πιο συμπυκνωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών και ευεργετικών φυτικών ενώσεων. 


Ανκαλαψύτε όλα μας τα βότανα πατώντας ΕΔΩ

Διατροφικά Οφέλη

1.      Το Matcha περιέχει μια συμπυκνωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη βλάβη των κυττάρων και να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες. Ειδικότερα, φαίνεται ότι ο αριθμός των κατεχινών σε αυτόν τον τύπο τσαγιού είναι έως και 137 φορές υψηλότερος από ότι σε άλλους τύπους πράσινου τσαγιού. 
2.     Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αρκετά από τα συστατικά του matcha θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την προσοχή, τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης. Περιέχει επίσης καφεΐνη και L-θεανίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.
3.     Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι matcha, όπως και το πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και των τριγλυκεριδίων και σύμφωνα με μελέτες παρατήρησης σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. 
4.     Μια άλλη χρήση του matcha έχει να κάνει με την ενίσχυση του μεταβολισμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι υπάρχει κάποιο μαγικό προϊόν που θα μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος γρήγορα. Όμως, εάν το συμπεριλάβετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.
Μια δοκιμή, λοιπόν, αξίζει. Μπορείτε να φτιάξετε παραδοσιακό τσάι matcha βάζοντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού (2-4 γραμμάρια) σκόνη matcha σε ένα φλιτζάνι, προσθέτοντας 59ml ζεστό νερό και ανακατεύοντας. Μπορείτε να προσαρμόσετε την αναλογία της σκόνης matcha προς νερό με βάση τη πυκνότητά που προτιμάτε. Μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να ετοιμάσετε matcha lattes, γλυκά ή smoothies, για να ενισχύσετε το περιεχόμενο των αγαπημένων σας συνταγών σε θρεπτικά συστατικά. 

Παρενέργειες και αντενδείξεις του τσαγιού matcha

Όπως πάντα, το μέτρο είναι το κλειδί. Αν και το matcha είναι γεμάτο οφέλη για την υγεία, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα.  Η κατανάλωση matcha μπορεί να αυξήσει την έκθεσή σας σε ρύπους όπως φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, ακόμη και αρσενικό που βρίσκεται στο έδαφος όπου αναπτύσσεται. Ακόμη, έχουν αναφερθεί προβλήματα στο συκώτι σε άτομα που έπιναν μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, μια μεγάλη ποσότητα matcha μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ευερεθιστότητα, αυπνία, αίσθηση παλμών κ.λ.π. ,λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Τέλος, οι κατεχίνες που περιέχει μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση σιδήρου, επομένως χρειάζεται προσοχή από άτομα που έχουν ανεπάρκεια σιδήρου. Η μέγιστη ανεκτή πρόσληψη σκόνης matcha είναι ασαφής και εξαρτάται από το άτομο. Για να είστε ασφαλείς,   είναι καλύτερο να παραμείνετε σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα και να αναζητήσετε πιστοποιημένες βιολογικές ποικιλίες.

Βιβλιογραφία

Link, R. (2020, February 24). 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#1.-High-in-antioxidants

Αφήστε μια απάντηση