Τα Χριστούγεννα όπου να ‘ναι φτάνουν και δεν μπορούν να λείπουν από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα μελομακάρονα. Είτε ακολουθείς μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή είτε όχι πρέπει να δοκιμάσεις αυτά τα vegan μελομακάρονα. Μια συνταγή λίγο διαφορετική από τα κλασσικά μελομακάρονα, κι όμως είναι το ίδιο γευστική!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 25 VEGAN ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΩΝ 20ΓΡ:
- 250γρ αλεύρι γ.ο.χ ή ολικής άλεσης
- 60ml ελαιόλαδο
- 60ml ηλιέλαιο
- 50γρ σιρόπι σφενδάμου
- 25ml λικέρ ή κονιάκ
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- Χυμό από ½ πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ:
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- Σ’ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, την κανέλα και το πορτοκάλι.
- Μόλις ξεκινήσει να βράζει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου.
- Στην συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ VEGAN ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Σ’ ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιρόπι σφενδάμου, το κονιάκ ή το λικέρ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Στον χυμό πορτοκαλιού ρίχνουμε την μαγειρική σόδα, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να αφρίσει. Μόλις αφρίσει το ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας έτσι ώστε να ενωθεί με το υγρό μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20-25’.
- Όσο είναι καυτά τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και από τις δύο μεριές και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.