Τι εννοούμε με τον όρο βιολογικό προϊόν;
Τα βιολογικά προϊόντα σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ορίζονται τα τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, τεχνητά χρώματα, συντηρητικά, τα τρόφιμα που δεν είναι γενετικά τροποποιημένα και τα τρόφιμα που δεν περιέχουν ορμόνες ή αντιβιοτικά.
Ποια είναι η θρεπτική αξία των βιολογικών προϊόντων;
Οπτικά μπορεί να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ βιολογικών προϊόντων και συμβατικών και σε πολλές περιπτώσεις η γεύση μπορεί να είναι παρόμοια.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα βιολογικά προϊόντα έχουν παρόμοια θρεπτική αξία με τα συμβατικά, με τα βιολογικά προϊόντα όμως να περιέχουν περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο. Επίσης, Βιταμίνη C, καροτενοειδή καθώς και περισσότερες ανθοκυανίνες.
Ποια είναι τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων;
Καθώς έχουν αναφερθεί υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C σε βιολογικά φρούτα και φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα σέσκουλα, η βιταμίνη C, είναι υπεύθυνη για την προστασία και τη διατήρηση των κυττάρων, καθώς και για την επούλωση των πληγών, τη διατήρηση υγιών μαλλιών, δέρματος, οστών και αιμοφόρων αγγείων.
Τα καροτενοειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών έχουν αναφερθεί σε βιολογικά τρόφιμα όπως πιπεριές, ντομάτες και καρότα.
Οι φαινολικές ενώσεις έχουν αντιοξειδωτικές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωση πολυφαινολών μέσω βιολογικών φρούτων και λαχανικών έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και μείωσης του οξειδωτικού στρες.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα βιολογικά τρόφιμα έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος no-Hodgkin ήταν 73% και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση ήταν 21%.
Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας.
Τέλος, μερικοί καταναλωτές προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα καθώς οι φάρμες που παράγουν βιολογικά τρόφιμα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην μολύνουν το περιβάλλον.
Τα βιολογικά προϊόντα συνίστανται για έγκυες και παιδιά;
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λέγεται ότι είναι η καλύτερη επιλογή καθώς βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της μητέρας και του μωρού.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι έγκυες γυναίκες που κατανάλωναν βιολογικά προϊόντα είχαν μειωμένη συχνότητα προεκλαμψίας σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν βιολογικά προϊόντα. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων συσχετίστηκε επίσης, με έναν υγιές ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης.
Επίσης, η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο να περάσουν χημικές ουσίες στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.
Τα βιολογικά προϊόντα καθώς έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλο όπως είναι τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βελτιώσουν τις νοητικές ικανότητες στην παιδική ηλικία.
Τέλος, η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί νέες πληροφορίες.
Πως αναγνωρίζουμε ένα βιολογικό προϊόν στην συσκευασία;
Το λογότυπο είναι υποχρεωτικό για τα περισσότερα βιολογικά προϊόντα και πρέπει να εμφανίζεται σύμφωνα μ’ ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων. Το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα θεσπίστηκε από τον Κοινοτικό Κανονισμό (ΕΕ) 271/2010 στις 24 Μαρτίου 2010. Η χρήση του διέπεται από το Άρθρο 57 του Κοινοτικού Κανονισμού (ΕΚ) 889/2008. Στο λογότυπο απεικονίζεται η Ευρωπαϊκή σημαία και ένα φύλλο το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορα σχήματα για να συμβολίσει την φύση.
Δίπλα στο λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, πρέπει να εμφανίζεται ο κωδικός αριθμός του φορέα ελέγχου, καθώς και ο τόπος εκτροφής των γεωργικών πρώτων υλών από τις οποίες αποτελείται το προϊόν. Το λογότυπο διευκολύνει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα και βοηθά τους γεωργούς να τα διαθέσουν στην αγορά σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το λογότυπο βιολογικής παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε προϊόντα που περιέχουν τουλάχιστον 95% βιολογικά συστατικά και τα οποία πληρούν περαιτέρω αυστηρές προϋποθέσεις στον τρόπο παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και αποθήκευσής τους.
Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά από εξουσιοδοτημένη υπηρεσία ή φορέα ελέγχου.
Συμπερασματικά, τα βιολογικά προϊόντα είναι μια πολύ καλή επιλογή με αρκετά θρεπτικά συστατικά και απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες καθώς και ωφέλιμα για να διατηρούν την ακεραιότητα του περιβάλλοντος.
Βιβλιογραφία
Henderson, E. (2021, June 30). Organic food intake linked with better fluid intelligence and working memory in children. Medical life sciences .
Johnson, E. J. (2002, March-April). The role of Carotenoids in Human Health.
Kanti Bhooshan Pandey, S. I. (2009, November/December). Plant Polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative Medicine and Cellular Longevity .
M.Huber, E. D. (2011, December). Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research. Wageningen Journal of Life Science , σσ. 103-109.
Mendal, A. (2021, August 19). Organic food may protect against cancers finds study. News Medical .
Potera, C. (2016, March 1). Eating for Two: Does an Organic Diet Make a Difference? Environmental Health Perspectives .
Renee Shaw Hughner, P. M. (2007, May 21). Who are organic food consumers?A compilation and review of why people purchase organic food. Journal of Consumer Behaviour , σσ. 94-110.
United States Department of Agriculture (USDA)
Επίσημος Ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης