Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό. Τον επιλέγουμε συνήθως στις νηστείες και κυρίως στην Σαρακοστή, αλλά μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ημέρες του χρόνου. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε 3 είδη χαλβά: το σησαμένιο, το σιμιγδαλένιο και το χαλβά Φαρσάλων. Τα υλικά παρασκευής αυτών των 3 ειδών είναι τελείως διαφορετικά με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η διατροφική τους αξία.
Σησαμένιος Χαλβάς
Ο σησαμένιος ή αλλιώς ο «χαλβάς εμπορίου» είναι πιο γνωστός και ο πιο θρεπτικός χαλβάς. Έχει μαστιχωτή-ινώδη υφή και παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο συνδυάζεται με κάποια γλυκαντική ουσία π.χ. σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι ή φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή στέβια. Ακόμη, μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα. Ο χαλβάς αποκτά το διατροφικό του προφίλ από το βασικό συστατικό του, το ταχίνι. Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, ενώ η περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και κορεσμένα λιπαρά είναι μικρή. Περιέχει πρωτεΐνη και είναι πολύ καλή πηγή χαλκού, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς αποτελεί ένα «θερμιδικά πυκνό» τρόφιμο, δηλαδή περιέχει αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, oι θερμίδες που αποδίδει κυμαίνονται από 500-600 ανά 100γρ, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα κ.λ.π.
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς
Τα βασικά συστατικά του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι το σιμιγδάλι, το βούτυρο ή λάδι, η ζάχαρη και το νερό. Η συνταγή του είναι εύκολη και γρήγορη και ο πιο γνωστός τρόπος παρασκευής ονομάζεται και 1, 2, 3, 4 από τις ανολογίες των συστατικών, σύμφωνα με τη σειρά που χρησιμοποιούνται, δηλαδή: 1 μέρος βούτυρο (ή λάδι), 2 μέρη σιμιγδάλι ,3 μέρη ζάχαρη (ή πετιμέζι) και 4 μέρη νερό. Άρα, βλέπουμε ότι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, λιπαρών, άρα και θερμίδων. Μάλιστα, όταν είναι φτιαγμένος με σπορέλαιο ή βούτυρο, είναι πολύ πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά που ενοχοποιούνται για καρδιαγγειακά προβλήματα. Αν όμως σας αρέσει ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε σπιτικό με λιγότερη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Παρακάτω θα βρείτε μια θρεπτική και ελαφριά συνταγή σιμιγδαλένιου χαλβά με πορτοκάλι, χωρίς ζάχαρη.
Χαλβάς Φαρσάλων
Ο χαλβάς Φαρσάλων (ή σαπουνέ) είναι ο πιο μαλακός και λιπαρός από τα άλλα είδη χαλβάδων. Είναι το παραδοσιακό γλυκό των Φαρσάλων (εξ ου και η ονομασία του), ενώ τα βασικά υλικά του είναι το νισεστέ ή κορν φλάουρ, το βούτυρο ή λάδι, το νερό και η ζάχαρη. Όπως και στο σιμιγδαλένιο χαλβά, επιλέξτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, προκειμένου να γίνει πιο θρεπτικός. Είναι φανερό όμως, πως και πάλι ο σησαμένιος χαλβάς υπερτερεί διατροφικά.
#healthy Σιμιγδαλένιος Xαλβάς με πορτοκάλι
Υλικά για το χαλβά
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 80ml. απαλό ελαιόλαδο
- 200γρ. γιαούρτι (ή γιαούρτι σόγιας για όσους νηστεύουν)
- 50γρ. μαύρες σταφίδες
- 100γρ αμυγδάλο φιλέ, που έχουμε ψήσει στους 180° C στον αέρα για 5-6 λεπτά
- 1 κ.γλυκού κανέλα
- ¼ κ.γλυκού γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι
- 600 ml. νερό
- 150γρ μέλι
- 150γρ κρυσταλλική στέβια (1:1 σε γλυκύτητα σε σχέση με ζάχαρη) ή καστανή ζάχαρη
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να καβουρδίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30-35 λεπτά (μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, αλλά όχι να καεί), ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προς τη μέση της διαδικασίας βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Όταν το σιμιγδάλι έχει πάρει ωραίο χρώμα προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ, τις σταφίδες, το γιαούρτι και το σιρόπι, προσεκτικά γιατί θα κοχλάσει ο χαλβάς.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι το σιρόπι και μεταφέρουμε σε φόρμα.
- Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
- Αν θέλουμε στο σερβίρισμα προσθέτουμε επιπλέον κανέλα και μέλι.