Blog - e-Sofos
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.

Blog

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Τις εορταστικές μέρες του Πάσχα είναι απόλυτα φυσιολογικό να φάμε κάτι παραπάνω και να βγούμε εκτός προγράμματος μιας και τα οικογενειακά τραπέζια είναι γεμάτα με πειρασμούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια απλά βήματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς όχι μόνο από τα περιττά κιλά αλλά θα σε γεμίσουν και με ενέργεια. Μην εστιάζεις στο νούμερο της ζυγαριάς Μετά τις γιορτές μπορεί να δούμε μια μικρή αύξηση στην ζυγαριά. Αυτό όμως,...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Το σουσάμι προέρχεται από το φυτό Sesamum Indicum. Υπάρχουν 35 είδη σουσαμιού σε όλο τον κόσμο και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα, την υφή και την γεύση. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες , βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Περιέχει μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό & το λινολενικό, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα όπου ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει επομένως πρέπει να...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Τι είναι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες; Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να διαλύονται στο νερό. Δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, αποβάλλονται από τα νεφρά κατά την ούρηση, επομένως είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη τους. Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ανήκουν η βιταμίνη C & το σύμπλεγμα βιταμινών  Β. Τι είναι η βιταμίνη C; Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα, άλλα διατίθεται και...

Αρθρογράφος: Κατερίνα Τυροθουλάκη , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MScΕξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία,  University of ΝοttinghamEmail: katerinatyroth@gmail.comΤηλέφωνο: 6949498960 Η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό.  Τον επιλέγουμε συνήθως στις νηστείες και κυρίως στην Σαρακοστή, αλλά μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ημέρες του χρόνου. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε 3 είδη χαλβά: το σησαμένιο, το σιμιγδαλένιο και το χαλβά Φαρσάλων. Τα υλικά παρασκευής αυτών των 3 ειδών είναι τελείως διαφορετικά με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και η διατροφική τους αξία.  Σησαμένιος Χαλβάς Ο σησαμένιος ή αλλιώς ο «χαλβάς...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Τι είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες; Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απορροφώνται και μεταφέρονται μαζί με τις λιπαρές ύλες. Στις λιποδιαλυτές βιταμίνες ανήκουν οι βιταμίνες A, D, E, και Κ. Τι είναι η βιταμίνη D;Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) όπως και δύο μορφές της (D2 & D3) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία υπάρχει σε μερικά τρόφιμα και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Παράγεται επίσης ενδογενώς όταν οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) από τον ήλιο χτυπούν...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Τι είναι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες; Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες έχουν την ιδιότητα να διαλύονται στο νερό. Δεν αποθηκεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, αποβάλλονται από τα νεφρά κατά την ούρηση, επομένως είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη τους. Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ανήκουν η βιταμίνη C & το σύμπλεγμα βιταμινών  Β. Ποιες είναι οι 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β; Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες: Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό...

Αρθρογράφος: Κατερίνα Τυροθουλάκη , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MScΕξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία,  University of ΝοttinghamEmail: katerinatyroth@gmail.comΤηλέφωνο: 6949498960 Τα διατροφικά οφέλη της Μαστίχας Χίου Η μαστίχα Χίου προέρχεται από την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου ή αλλιώς σχίνου, που  παραδοσιακά ευδοκιμεί στο νότιο τμήμα της Χίου.  Είναι ουσιαστικά η φυσική ρητίνη, δηλαδή το παχύρρευστο υγρό, που εκκρίνεται σαν δάκρυ από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου. Αυτό το δάκρυ μετά από κάποιες ημέρες σκληραίνει και παίρνει τη γνωστή μορφή της μαστίχας. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Ένα καλό πρωινό βοηθάει στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού δίνοντας έτσι την δυνατότητα να αντιμετωπίσει την απαιτητική καθημερινότητα. Σε αυτό το άρθρο σου έχω 7 εύκολες, γρήγορες και θρεπτικές συνταγές για το πρωινό σου. Επομένως, δεν χρειάζεται να γκρινιάζεις ότι δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις και να καταναλώσεις το πρωινό σου πριν πας στην δουλειά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προετοιμαστείς σωστά, να...

Αρθρογράφος: Κατερίνα Τυροθουλάκη , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MScΕξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία,  University of ΝοttinghamEmail: katerinatyroth@gmail.comΤηλέφωνο: 6949498960 Φυτικά Υποκατάστατα Γάλακτος Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει ή δοκιμάσει κάποιο φυτικό «γάλα» ή φυτικό ρόφημα, όπως θα αποκαλούσαμε πιο σωστά. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ατόμων αποφεύγει το αγελαδινό γάλα, με αποτέλεσμα  τα φυτικά υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος να έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Στην αγορά υπάρχουν ροφήματα από αμύγδαλο, φουντούκι, καρύδι όπως επίσης και από σόγια, ρύζι, βρώμη, καρύδα και κάνναβη, αλλά και συνδυασμοί αυτών.     Η...

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκίαΤηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922Email: evaannapatliaka@gmail.com Η ρίγανη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορα φαγητά αλλά ακόμα είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και στο γένος Οriganum. Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης από το βότανο της ρίγανης. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το θεραπευτικό ριγανέλαιο από το φυτό Origanum...