Υγεία

Ριγανέλαιο ένα ισχυρό αντιγριπικό με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση

riganelaio
Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evaannapatliaka@gmail.com

Η ρίγανη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε διάφορα φαγητά αλλά ακόμα είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Η ρίγανη ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και στο γένος Οriganum.

Το ριγανέλαιο είναι ένα φυσικό έλαιο που παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης από το βότανο της ρίγανης. Το καρύκευμα προέρχεται από το φυτό Origanum Marjoram ενώ το θεραπευτικό ριγανέλαιο από το φυτό Origanum Vulgare. Το έλαιο ρίγανης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και στη μαγειρική.

Οι κύριες ενώσεις που βρίσκονται στα αιθέρια έλαια ρίγανης είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, (σε ποσοστό 78%-85%). Είναι  δύο φαινόλες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη χαρακτηριστική οσμή του, την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιλαμβάνει κι άλλες ουσίες όπως είναι τα τερπένια, το ροσμαρινικό οξύ και η ναριτζίνη ενώ οι αλδεΰδες, οι αλκοόλες και οι εστέρες υπάρχουν επίσης ως δευτερεύοντα συστατικά. Άλλα συστατικά του ελαίου ρίγανης είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ο χαλκός, το βόριο, το μαγγάνιο, οι βιταμίνες C, Α και η Β3.

Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα αιθέρια έλαια ρίγανης  ενδέχεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τα αιθέρια έλαια της ρίγανης είναι ευρέως αναγνωρισμένα για την αντιμικροβιακή τους δράση, καθώς και για τις αντιικές και αντιμυκητιακές τους ιδιότητες. Δημιουργεί ένα μη φιλικό περιβάλλον για τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες, και έτσι αναστέλλει την ανάπτυξή τους, χωρίς όμως να διαταράσσει τη φυσιολογική ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα, σε αντίθεση με τα κοινά αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά φάρμακα.

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι κύριες ενώσεις (η καρβακρόλη και η θυμόλη) έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, η ρίγανη έχει χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικές δόσεις για αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

Αυτές οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων ρίγανης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με μελέτες το ριγανέλαιο μπορεί να βοηθήσει:

  • Σε λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Σε κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, για τη μείωση των συμπτωμάτων όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας και η ρινική συμφόρηση
  • Στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
  • Στην θεραπεία πληγών
  • Για το έλκους στομάχου λόγω του ελικοβακτηρίου του πυλωρού
  • Σε ιώσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση
  • Στην μείωση της φλεγμονής, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
  • Σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή καθώς και για την επούλωση πληγών
  • Λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση  σεδιάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος ή του τραχήλου της μήτρας.
  • Τέλος, είναι ωφέλιμο και για το πεπτικό σύστημα σε περιπτώσεις εντερικής candida, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, και σπαστικής κολίτιδας, γιατί έχει αντισπασμωδική δράση.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το ριγανέλαιο;

  • τα παιδιά και τα βρέφη,
  • οι έγκυες και θηλάζουσες,
  • άτομα με έλλειψη σιδήρου, καθώς μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο και πρέπει να λαμβάνεται με τουλάχιστον 6 ώρες διαφορά από τα σκευάσματα σιδήρου.
  • άτομα με αλλεργία στο θυμάρι, στη μέντα, στο βασιλικό, και στο φασκόμηλο ίσως να είναι ευαίσθητοι και στο ριγανέλαιο και θα πρέπει να το αποφεύγουν.

Η ρίγανη και το λάδι ρίγανης έχουν αναγνωριστεί ως ασφαλή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως συστατικά τροφίμων.

Η Zane Hellas είναι η καλύτερη εταιρεία παραγωγής προϊόντων ρίγανης στον κόσμο. Παράγουν  το καλύτερο έλαιο ρίγανης από την Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα υψηλά πρότυπα ποιότητας από το πιο ευεργετικό βότανο ρίγανης (Origanum Vulgare Heracleoticum). Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή προϊόντων αιθέριων ελαίων ρίγανης. Αποτελείται από καθαρό έλαιο ρίγανης σε συνδυασμό με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από 86% καρβακρόλη (είναι το κύριο συστατικό του ελαίου ρίγανης επομένως όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε καρβακρόλη στο λάδι ρίγανης τόσο πιο αποτελεσματικό είναι). Δεν περιέχει αλκοόλ, χημικά και είναι 100% φυσικό.

Βιβλιογραφία

Adelina Lombrea, D. A.-M. (2020, December 17). A Recent Insight Regarding the Phytochemistry and Bioactivity of Origanum vulgare L. Essential Oil. Molecular Science .

Alexandra Bukovská, Š. Č. (2007, October 10). Effects of a Combination of Thyme and Oregano Essential Oils on TNBS-Induced Colitis in Mice. Mediators of Inflammation .

Antonia Nostro, T. P. (2011, October). Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives. Research Gate , σσ. 28-35.

Antonia Nostro, T. P. (2012, April). Antimicrobial activity of carvacrol: current progress and future prospectives. Research Gate , σσ. 28-35.

Francilene V. Silva, A. G.-N.-J. (2012, November 12). Anti-Inflammatory and Anti-Ulcer Activities of Carvacrol, a Monoterpene Present in the Essential Oil of Oregano. Journal of Medicinal Food .

I. Rodriguez-Garcia, B. S.-E.-R.-V.-A.-Z. (2016, June 13). Oregano Essential Oil as an Antimicrobial and Antioxidant Additive in Food Products. Food Sccience and Nutrition .

Nayely Leyva-Lópe, E. P.-G.-O. (2017, june 14). Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules .

Sabahat Saeed, P. T. (2009, October). Antibacterial activity of oregano (Origanum vulgare Linn.) against gram positive bacteria.

Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evaannapatliaka@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση