Νέα - Ανακοινώσεις

Η ποιότητα του Ελληνικού μελιού και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί

poiotita_ellinikou_meliou_kai_diskolies_paragwgwn


  Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα το μέλι έχει ενταχθεί στη διατροφή τόσο των Ελλήνων όσο και άλλων λαών ως ένας διατροφικός και θεραπευτικός θησαυρός. Περισσότερες από 180 θρεπτικές ουσίες εμπεριέχονται σε αυτό και ποικίλουν σε ποσότητα ανάλογα με το μέρος παραγωγής του. Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Α, πρωτεΐνες, αμινοξέα και ένζυμα, ενώ έχει πλούσια περιεκτικότητά σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ, τα οποία ευθύνονται για τη θεραπευτική του δράση.

Οι δυσκολίες των παραγωγών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγόμενου μελιού ανάμεσα στις Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Περισσότερες από 25000 οικογένειες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό μέλι απαριθμώντας τόνους στην ετήσια παραγωγή.

Ωστόσο η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ελληνικό μέλι σαν προϊόν χαμηλής αξίας, τοποθετώντας το σε μία υποδεέστερη θέση ανάμεσα σε άλλα προϊόντα με τα μέτρα που λαμβάνει.  Η στάση αυτή δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον για τους παραγωγούς τόσο την εγχώρια παραγωγή, όσο και στις εξαγωγές (ανεξάρτητα με την υψηλή ζήτηση που υπάρχει).

Τα παραγόμενα σε Τρίτες χώρες μέλια είναι φθηνότερα από αυτά που παράγονται εντός ΕΕ, δεν φέρουν σχετικούς εργαστηριακούς ελέγχους και υστερούν τόσο στη ποιότητα όσο και στα συστατικά τους. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μέλια που πωλούνται σε Ελληνικά ράφια στη τιμή των 3,5€/ κιλό με αναφορά προέλευσης ως μείγμα μελιού από χώρες εκτός ΕΕ έναντι των ελληνικών που ξεκινούν στη τιμή των 8€.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ 17 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

Υψηλό κόστος παραγωγής για την εξασφάλιση άριστη ποιότητας

  Στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής αυξάνεται καθώς η ελληνική μελισσοκομία είναι κατά κύριο λόγο νομαδική. Τα μελίσσια μετακινούνται σε διάφορες περιοχές σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου προκειμένου να επιτευχθούν οι απαιτούμενες ανθοφορίες. Αυτές με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μελισσοσμηνών την Άνοιξη, την παραγωγή μελιού αλλά και την ιδανική επιβίωσή τους το Χειμώνα.

  Το κόστος μεταφοράς είναι αρκετά υψηλό. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό το κόστος διαχείρισης των κυψελών καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική μελισσοκομία πλήττεται από την ίδια της τη χώρα.

 
Γιατί ο Έλληνας παραγωγός διαφέρει από τους άλλους;

 Διαφέρει γιατί το μέλι όπως αναφέραμε παραπάνω περιέχει αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά που ποικίλουν ανάλογα με τη περιοχή που παράγεται. Το μεσογειακό κλίμα και η πλούσια χλωρίδα της χώρας μας με μεγάλη ποικιλία σε θεραπευτικά βότανα, ευθύνονται για το υψηλής διατροφικής αξίας μέλι που παράγεται εδώ.

  Το ελληνικό μέλι περνά από ένα πλήθος εργαστηριακών ελέγχων μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή εν αντιθέσει με αυτά που φέρουν άλλη σήμανση προέλευσης. Εάν κάνει κάποιος μία έρευνα στα μέλια που ανακαλεί κάθε χρόνο ο ΕΦΕΤ σαν μη κατάλληλα προς βρώση θα αντιληφθεί τη διαφορά. Ως επί το πλείστον είναι μέλια στα οποία αναγράφονται χώρες παραγωγής όπως Κίνα, Βουλγαρία, μείγμα Βουλγαρίας- Ελλάδας κτλ. Και εδώ η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια εφαρμόζοντας μέτρα για την ελληνοποίηση των μελιών, όχι στα συσκευαστήρια που εισάγουν το ξενόφερτο μέλι (εκεί επιβάλλεται ένα απλό πρόστιμο και ανάκληση παρτίδας/ποτέ λουκέτο και ας έχει γίνει κατ’ επανάληψη), αλλά στους Έλληνες μελισσοκόμους δημιουργώντας στην ουσία εμπορικές δυσκολίες, καθώς η τιμή ενός καλού προϊόντος δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κινέζικα βαρέλια που εισβάλλουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας

  Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι;

 Αρχικά βλέποντας την ετικέτα με προσοχή. Ψάχνουμε τη σήμανση που δηλώνει τη προέλευση του μελιού που θα καταναλώσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Γνωρίζοντας το είδος του μελιού που αγοράζουμε. Πολλές φορές ακούμε ότι το μέλι ζαχάρωσε άρα δεν είναι καλό. Λάθος! 

Υπάρχουν είδη που κρυσταλλώνουν πιο γρήγορα και άλλα που κάνουν χρόνια. Η κρυστάλλωση είναι μία απόλυτα φυσική ιδιότητα του μελιού που οφείλεται στη περιεκτικότητα γλυκόζης. Η υψηλή συγκέντρωση της ευνοεί τη κρυστάλλωση. Υπάρχουν τύποι μελιού που τη περιέχουν  γλυκόζη σε μικρή συγκέντρωση, όπως είναι τα μέλια από κωνοφόρα, όπως το πευκόμελο ή το μέλι βελανιδιάς που αργούν να κρυσταλλώσουν, ενώ άλλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα όπως το ανθόμελο, το ερείκης, το θυμαρίσιο κ.α.

  Εν κατακλείδι, στην πλειοψηφία οι Έλληνες παραγωγοί διαθέτουν αγνά, παραδοσιακά μελισσοκομικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα. Το πάθος των Ελλήνων παραγωγών  για την ενασχόληση με τη μέλισσα και το κυνήγι του καλύτερου μελιού οδηγεί την ποιότητά του στην κορυφή. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρονιά τα περισσότερα Great Taste awards απονέμονται σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΛΙΑ.  Αγόρασε το μέλι σου από τον ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ της περιοχής σου και τα καταστήματα που τον στηρίζουν. 

Αρθογράφος: Ρένα Τεκίδου, μελισσοκόμος

Αφήστε μια απάντηση