Επιμέλεια άρθρου: Πατλιάκα Εύα-Άννα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές & την παχυσαρκία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988004922
Email: evaannapatliaka@gmail.com

Το σουσάμι προέρχεται από το φυτό Sesamum Indicum. Υπάρχουν 35 είδη σουσαμιού σε όλο τον κόσμο και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα, την υφή και την γεύση. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες , βιταμίνες , μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Περιέχει μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό & το λινολενικό, τα οποία είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα όπου ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από την διατροφή μας.

Μια κουταλιά της σούπας περιέχει:

Θερμίδες51,57 KcalΨευδάργυρος0,7mg
Πρωτεΐνη1,6gΜαγνήσιο31,59mg
Λίπη4,47gΦώσφορο56,61mg
Υδατάνθρακες2,11gΚάλιο42,12mg
Φυτικές Ίνες1,06gΣελήνιο0,51mcg
Ασβέστιο87,75mgΝάτριο0,99mg
Σίδηρο1,31mgΒιταμίνη Α0,81 IU

Οφέλη για την υγεία

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν λιγνάνες και φυτοστερόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, οι φυτοστερόλες ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι από όλους τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, οι σπόροι σουσαμιού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες.

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σουσαμιού σε μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν την υγεία των οστών.

Η σησαμίνη και η σησαμολίνη είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας καθώς προστατεύουν το σώμα μας από διάφορες ασθένειες επιβραδύνοντας τη βλάβη στα κύτταρα. Η αντιβακτηριδιακή δράση του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις λοιμώξεις  καθώς και τους μύκητες του δέρματος.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σουσάμι σε πολλές συνταγές, σε αλμυρά πιάτα, όπως σε σαλάτες αλλά και σε γλυκά όπως χαλβά, παστέλια καθώς επίσης και σε αρτοπαρασκευάσματα. 

Το παστέλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά με υψηλή διατροφική αξία καθώς διαθέτει καλή αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ:

  • 300g μέλι
  • 300g σουσάμι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε το σουσάμι, το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Βάζουμε το μέλι σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5’.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι.
  4. Όταν ξεκινήσει να σφίγγει το μέλι ρίχνουμε το σουσάμι και το ανακατεύουμε καλά.
  5. Σ’ ένα πυρίμαχο ορθογώνιο σκεύος βάζουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  6. Καλύπτουμε και από πάνω με μια δεύτερη λαδόκολλα και με τη βοήθεια ενός ποτηριού, το απλώνουμε ομοιόμορφα μέχρι να ισιώσει η επιφάνεια του.
  7. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.
  8. Μπορούμε να βάλουμε και μερικές φέτες αποξηραμένο πορτοκαλί.
  9. Φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου για μήνες.

Βιβλιογραφία

Carolina Alves Cardoso, G. M. (2018, January 2). The effect of dietary intake of sesame (Sesamumindicum L.) derivatives related to the lipid profile and blood pressure: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr .

Dong D Wang, Y. L. (2016, August 1). Association of Specific Dietary Fats With Total and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med .

Erika Maria Henriques Monteiro, L. A. (2014, May 12). Antinociceptive and anti-inflammatory activities of the sesame oil and sesamin. Nutrients .

Joëlle C Schutten, M. M. (2018, May). Magnesium and Blood Pressure: A Physiology-Based Approach. Adv Chronic Kidney Dis .

Luciana de Almeida Vittori Gouveia, C. A. (2016, April). Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. J Med Food .

Saman Khalesi, E. P.-B. (2016, March 14). Sesame fractions and lipid profiles: a systematic review and meta-analysis of controlled trials. Br J Nutr .

Αφήστε μια απάντηση