Αρθρογράφος: Κατερίνα Τυροθουλάκη , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία,  University of Νοttingham
Email: katerinatyroth@gmail.com
Τηλέφωνο: 6949498960

Οι χουρμάδες είναι τροπικά φρούτα και προέρχονται από τον φοίνικα Phoenix dactylifera ή αλλιώς χουρμαδιά.  Αν και τρώγονται και φρέσκοι, συνήθως τους συναντάμε αποξηραμένους. Υπάρχουν δυο είδη χουρμάδων στην αγορά, οι κλασσικοί, μικροί (deglet noor) και οι βασιλικοί χουρμάδες (medjool). Η θερμιδική τους περιεκτικότητα τους είναι παρόμοια με αυτή άλλων αποξηραμένων φρούτων, όπως οι σταφίδες και τα σύκα. Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από υδατάνθρακες και κυρίως σάκχαρα, ενώ περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και ορισμένες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 277kcal
  • Υδατάνθρακες: 75g
  • Σάκχαρα: 66,5g
  • Φυτικές Ίνες: 6,7g
  • Πρωτεΐνη: 1,8g
  • Λιπαρά: 0,15g
  • Κάλιο: 696mg (20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
  • Μαγνήσιο: 54mg (14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
  • Χαλκός: 0,362mg (18% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
  • Μαγγάνιο: 0,296mg (15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
  • Σίδηρος: 0,9mg (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
  • Βιταμίνη Β6: 0,249mg (12% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης)
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και μάλιστα, σε σχέση με υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα, έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, αποτελούν ιδανικό σνακ για άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα. Ακόμη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι φυτικές τους ίνες μπορούν να αποτρέψουν την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με διαβήτη με μέτρο. Ειδικότερα, αν η κατανάλωση χουρμάδων συνδυάζεται με κάποια πηγή πρωτεΐνης ή λίπους, όπως ολόκληρους ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή βούτυρο ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο), επιβραδύνεται περαιτέρω αυτή η αύξηση των επιπέδων σακχάρου.  Όμως, σίγουρα χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τους, λόγω του ότι είναι υψηλοί σε θερμίδες και σάκχαρα, όπως και όλα τα αποξηραμένα φρούτα. Εκτός από σνακ, οι χουρμάδες λόγω της φυσικής γλυκιάς γεύση τους, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο της κρυσταλλικής ζάχαρης γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται συχνά σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, όπως σε μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κέικ κ.λ.π. 

Για τον healthy Koρμό Σοκολάτας με χουρμάδες θα χρειαστούμε:

  • 300γρ χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 125γρ κουβερτούρα (εγώ χρησιμοποίησα με στέβια), λιωμένη
  • 20 μπισκότα πτι-μπερ χωρίς ζάχαρη, θρυμματισμένα ελαφρώς

Προαιρετικά

  • 1/3 φλιτζ. καρύδια, θρυμματισμένα ελαφρώς
  • 1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γλυκού κονιάκ

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε 1 ποτήρι καυτό νερό για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τους στραγγίζουμε ελαφρά (να είναι ακόμα υγροί) και τους χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα. Αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  3. Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, ανακατεύουμε το θρυμματισμένα μπισκότα με τη λιωμένη κουβερτούρα (και τα προαιρετικά υλικά αν επιθυμούμε).
  4. Προσθέτουμε και τη πάστα από τους χουρμάδες και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα μας.
  5. Σε μια μικρή φόρμα για κέικ προσθέτουμε μια λαδόκολλα (φροντίζουμε να περισσεύει λαδόκολλα έξω από την φόρμα) και αδειάζουμε το μείγμα. Πιέζουμε καλά να πάει παντού και σκεπάζουμε την πάνω μεριά με τη λαδόκολλα που έχει περισσέψει.
  6. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.

Bιβλιογραφία

  1. Alkaabi, J. M., Al-Dabbagh, B., Ahmad, S., Saadi, H. F., Gariballa, S., & Al Ghazali, M. (2011). Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutrition journal10(1), 1-9.
  2. Rahmani, A. H., Aly, S. M., Ali, H., Babiker, A. Y., & Srikar, S. (2014). Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. International journal of clinical and experimental medicine7(3), 483.
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168191/nutrients
  4. Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients2(12), 1266-1289.

Αφήστε μια απάντηση